Δραστηριότητες

Πεζοπορία

στην Κάλυμνο...

Η Κάλυμνος, με τις αναρίθμητες απόμερες όψεις, τις ανέγγιχτες παραλίες και τα ιερά κορυφής της, προσφέρει ένα ανεξάντλητο πεδίο για περπάτημα. Επιπλέον, το πολυσχιδές και άγριο ανάγλυφο έχει συνηγορήσει στην διατήρηση των παλιών μονοπατιών και κυρίως των κεντρικών μονοπατιών που συνέδεαν μείζονες προορισμούς, όπως τους οικισμούς, τους ευλίμενους όρμους και τα διάσπαρτα εκκλησάκια και μοναστήρια.

Το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό και αποτύπωση αυτών των μονοπατιών έγινε με την έκδοση του πρώτου πεζοπορικού χάρτη του νησιού (Ανάβαση 2009). Πιό πρόσφατα, συγκροτήθηκε από την ομάδα Paths of Greece μια πρόσταση για την δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζοπόρων στο δύσκολο ανάγλυφου του νησιού, η alternet Greece, εταιρεία οργάνωσης τουριστικών προορισμών για την ανάπτυξη και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προτείνει την εφαρμογή πεζοπορικής πλοήγησης Kalymnos Hiking. Η εφαρμογή κατασκευάστηκε από την AnaDigit και αξιοποιεί τα δεδομένα και την εμπειρία των προηγούμενων ερευνών στο νησί.

Η εφαρμογή Kalymnos Hiking παρέχει off-line αναλυτικούς χάρτες και μια μεγάλη εισαγωγή με αναλυτικά κείμενα γεωγραφίας, γεωλογίας, ιστορίας και φύσης. Ένας πίνακας με τα Σημεία Ενδιαφέροντος του νησιού και μια μηχανή αναζήτησης όρων διευκολύνουν τον εντοπισμό των διαφόρων στοιχείων.

Πέραν των διαδρομών, η εφαρμογή παρέχει έναν πλήρη κατάλογο των αναρριχητικών πεδίων και πληροφορίες και χάρτες για την προσπέλασή τους.

Στο πεδίο, η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και κάνει ενεργητική πλοήγηση προς αυτήν και μετά κατά μήκος της, με συχνά μηνύματα προς τον χρήστη, ενώ τον ενημερώνει για κάθε φωτογραφικό στιγμιότυπο που είναι κοντά του. Τέλος, τον καθοδηγεί να επιστρέψει στη διαδρομή, αν απομακρυνθεί περισσότερο από 20 μ. από αυτήν.

Αναρρίχηση

Book now

στην Κάλυμνο...

custom icons biger mapΠατήστε στο εικονίδιο για τον αναρριχητικό χάρτη της Καλύμνου

Η Κάλυμνος έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία. Η ποικιλομορφία των βράχων και το ιδιαίτερο στύλ αναρρίχησης που επιβάλουν οι γεωμορφές, η εύκολη πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία και η εύκολη μετακίνηση από το ένα στο άλλο, η απίστευτη αίσθηση του να σκαρφαλώνεις σε αρνητικά με θέα συνεχώς προς τη θάλασσα, και η δυνατότητα, χάρις στο ήπιο κλίμα, να σκαρφαλώνεις όλο το χρόνο, καθιστούν την Κάλυμνο ένα από τα πιό ελκυστικά, αναρριχητικά πεδία στον κόσμο.

Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη γνωστών Ιταλών αναρριχητών. Τη σκυτάλη παρέλαβαν Έλληνες αναρριχητές και σταδιακά ενεπλάκη και ο Δήμος Καλύμνου. Η θερμή υποδοχή που προσφέρουν οι Καλύμνιοι στους αναρριχητές, και η έκδοση του αναρριχητικού οδηγού από τον Άρη Θεοδωρόπουλο έχουν κάνει την αναρρίχηση ένα αυτόνομο τουριστικό προϊόν του νησιού, τόσο αναγνωρίσιμο όσο και τα σφουγγάρια του, και πρακτικά άφθαρτο.

Εως τώρα έχουν εξοπλισθεί περίπου 60 πεδία με περίπου 2000 διαδρομές, ενώ κάθε χρόνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές. Οι περισσότερες διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες με βύσματα. Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από το 4c για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c για τους έμπειρους αναρριχητές.

Κορυφαία στιγμή της αναρρίχησης στην Κάλυμνο είναι το ετήσιο Kalymnos Rock Climbing Festival, που ξεκίνησε το 2005. Το φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα περισσότερους επισκέπτες αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Πληροφορίες στο ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του Δήμου Καλύμνου (τηλέφωνο επικοινωνίας 22430 59445).

“Η αναζήτηση του αναρριχητικού παράδεισου τελειώνει στο νησί της Καλύμνου’’

“ένα κόσμημα πετρωμάτων που ακτινοβολεί στο Αιγαίο”,

“Κάλυμνος η Μέκκα της αθλητικής αναρρίχησης”

“το παγκόσμιο επίκεντρο της αθλητικής αναρρίχησης”

είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους άρθρων αφιερωμένων στην Κάλυμνο.

Βράχια και Διαδρομές.

Τεράστιοι βραχώδεις σχηματισμοί, από ασβεστόλιθο υψηλής ποιότητας απλώνονται κατά μήκος της δυτικής - βορειοδυτικής ακτής, με θέα το Αιγαίο. Τραχιές απότομες πλαγιές οδηγούν σε εντυπωσιακούς κατακόρυφους τοίχους, σε βράχους με αρνητικές κλήσεις και στέγες και σε τεράστιες σπηλιές με κρεμασμένους χρυσούς σταλακτίτες.

Η Κάλυμνος και η Τέλενδος (μικρό κατοικήσιμο νησί σε απόσταση 1χλμ. απέναντι από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου) διαθέτουν πάνω από 3.500 πολύ καλά ασφαλισμένες διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης. Οι περισσότερες διαδρομές είναι “μιας σχοινιάς” ύψους 20 – 35 μέτρων μέσης δυσκολίας 6α-6c. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η δημιουργία αλπικών διαδρομών (πολλαπλών σχοινιών) κυρίως στην Τέλενδο. Μερικές διαδρομές “viaferrata” και deepwatersolo προσφέρουν περισσότερες επιλογές.

Η ποιότητα του βράχου είναι τέτοια που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να “γυαλίσουν” οι διαδρομές ενώ η ποσότητα του βράχου στο νησί προσφέρει ατέλειωτες δυνατότητες διάνοιξης με ολοένα και περισσότερες νέες διαδρομές να δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως στην Κάλυμνο είναι η ποσότητα των ποιοτικών διαδρομών κάθε δυσκολίας σε κάθε πεδίο! Υπάρχουν διαδρομές για όλους είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας!

Εξίσου σημαντικό είναι, ο σύντομος χρόνος πρόσβασης στα αναρριχητικά πεδία από τον κεντρικό οδικό άξονα και τα καταλύματα διαμονής και η δροσιά που προσφέρουν τα τουρκουάζ κρυστάλλινα νερά, σε μικρή απόσταση από τα πεδία, ως ανταμοιβή, μετά από μια δύσκολη ημέρα αναρρίχησης.

Το “χωνευτήρι” του αναρριχητικού κόσμου:

Η Κάλυμνος προσελκύει ένα ευρύ φάσμα αναρριχητών από την άποψη της εθνικότητας, της ηλικίας και των ικανοτήτων. Θα συναντήσετε αναρριχητές από όλο τον κόσμο, έφηβους, νεαρά ζευγάρια, αναρριχητές με παιδιά και μερικούς στην τρίτη ηλικία. Η Κάλυμνος είναι το χωνευτήρι του αναρριχητικού κόσμου. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντώνται και μοιράζονται την κουλτούρα τους σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα τόσο στα πεδία όσο και μακριά από αυτά.

(κείμενα Γιώργου Χατζησμάλης- Γραφείο Τουρισμού Δήμου)

Book now

canoe kayak

στην Ελλάδα...

Η Ελλάδα έχει τη 2η μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και τι καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε και να απολαύσετε από το θαλάσσιο kayak. Εκατοντάδες νησιά και χιλιάδες παραλίες, κολπίσκοι, σπηλιές σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.